Monday, December 05, 2005

Uw Koninkrijk kome...

Zoals het er in onze NBG1951 staat, klinkt het nogal “op afstand”, in de Gij- en U-taal die daarin gesproken wordt. In Het Boek staat het er alweer iets “dichterbij”: Laat Uw koninkrijk spoedig komen.

(Leuk, even tussendoor... The Message vertaalt dit bekende stukje gebed van Jezus (“Laat Uw koninkrijk spoedig komen. Laat Uw wil op de aarde worden gedaan, net zoals in de hemel”) heel kort en krachtig met “Set the world right. Do what’s best – as above, so below”, waarbij er een heel duidelijke actie of initiatief aan God’s zijde ligt; in onze vertalingen is het meer een “of het ooit maar mag komen te gebeuren”. Dat even terzijde.)

Maar wat is dat dan: uw koninkrijk? Jezus werkt dat wel uit in bijvoorbeeld Mattheus 13 (zie Het Boek en The Message). Het is dus in elk geval niet iets geweldig in het groot; nee, het is juist klein en wil ook absoluut niet groot zijn. Maar, juist door het kleine en wijd verbreide kleine is het toch overal. Klinkt vaag, is het niet.

Eind vorige week op Andrew Jones’s blog, een leuk stukje over Advent 2005 met een mooi gedichtje erin. Ik neem het hier bij wijze van uitzondering even over:

it
appears
backstage
the kingdom of God
an entrance
unpromoted
without applause
in genres unused
in fonts never bold
in places hidden
corners

it
appears
backstage
eluding those
who scramble for the prized
who lust after the spectacular
who never find themselves
backstage

the presence of God appears
among poor people
seekers
who are learning where to look.

(backstage, by andrew jones, 2003)


Hier moest ik aan denken toen ik vanmorgen de woorden van Jezus las, als hij de leef- en handelwijze van de traditionelen van zijn tijd aan de kaak stelt in Mattheus 23. Verzen 1 tot en met 7 beschrijven hoe het niet moet; hoe je van je geloof een show maakt, het zichtbaar wilt laten zijn, ermee op wilt vallen etc; daar tegenover in de verzen 8 tot en met 12 het advies van Jezus. Mooi verwoord in het stukje hierboven:

unpromoted
without applause
in genres unused
in fonts never bold
in places hidden


Er is meer over te zeggen...

Think about it!

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?