Tuesday, December 20, 2005

De vervloekte vijgeboom



Een vreemd verhaal, over de vijgeboom die door Jezus vervloekt wordt (lees het in Het Boek en The Message). Jezus staat op een ochtend op, heeft trek in een goed ontbijt en gaat bij een vijgeboom op zoek naar vruchten aan die boom (die die boom in die tijd van het jaar helemaal niet had (nog niet, of waarschijnlijker: niet meer)). Als de boom vruchteloos blijkt, vervloekt Jezus deze boom en zegt dat die boom nooit meer enige vrucht zal hebben.

Zo op het eerste gezicht klinkt dat voor ons mensen altijd nogal vreemd en onredelijk. Was Jezus boos? En zo ja, waarom dan? Kon die boom er iets aan doen? En als het helemaal niet de tijd voor die boom om vruchten te dragen, waarom gaat Jezus dan toch op zoek? Hij, die alles wist?
Ik heb natuurlijk geen oplossing of verklaring. Er zijn wel veel verklaringen te vinden, maar daar moet je zelf maar even naar zoeken. Het gaat mij hier meer om wat er volgt op de vervloeking:

De volgende ochtend loopt Jezus met z'n discipelen langs de boom, waarbij Petrus' oog op de boom valt: de boom is totaal verdord (en zal dus inderdaad nooit meer vruchten hebben)! Petrus zegt dit ook tegen Jezus: Kijk meester! En let op de geweldige reactie van Jezus:

Jesus was matter-of-fact: "Embrace this God-life. Really embrace it, and nothing will be too much for you. This mountain, for instance: Just say, "Go jump in the lake'--no shuffling or shilly-shallying--and it's as good as done.

Ik wil dus niet zozeer stilstaan bij het hoe en waarom van het vervloeken van deze boom, maar wel dat Jezus er bij zijn discipelen (en daarmee bij ons!) ten zeerste op aandringt dat ze het leven met God zeer serieus moeten nemen! En dat vervolgens "nothing will be too much for you"! Geweldig...!

Je komt dit vaker tegen (uiteraard). Het verhaal van de vader met een door demonen bezeten zoon (de zoon werd door de demonen regelmatig in het vuur of in het water geworpen), die bij Jezus' discipelen komt (zeer waarschijnlijk met het verzoek of de demonen uit zijn zoon gedreven kunnen/mogen worden). De discipelen kunnen dat niet, vragen aan Jezus waarom niet waarna Jezus antwoordt:

"Because you're not yet taking God seriously," said Jesus. "The simple truth is that if you had a mere kernel of faith, a poppy seed, say, you would tell this mountain, "Move!' and it would move. There is nothing you wouldn't be able to tackle."

Weer hezelfde! "Take God seriously!".

Even terug naar de vijgeboom en Jezus' reactie. Nadat Jezus erop aandringt "to embrace the God-life", vervolgt hij:

That's why I urge you to PRAY FOR ABSOLUTELY EVERYTHING, ranging from small to large. Include everything as you embrace this God-life, and you'll get God's everything.

Ik geloof niet dat ik hier nog iets aan toe te voegen heb...

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?